Evimizde, elimizde hoş bir koku bırakan fesleğen, aslen Hint kökenlidir ve ülkemizde hemen her baharatçıda bulunur. Çiçekler içinde insana en yakın olanı ve el temasıyla çoğalan ve yayılan bir kokusu vardır. Akdeniz ve Ege'de boldur. Ehli keyif olanlar, fesleğenin rengi ve kokusunu iyi bildiklerinden onu balkonlarından eksik etmezler. Fesleğen, aynı zamanda iyi bir sivrisinek kovucudur. Aktardan alacağınız fesleğen tohumlarını kapı ve pencerelerinizin önünde bir saksıya veya kap içine ekin. Eğer tohumdan yetiştirmeyi bekleyemeyecek kadar aceleciyseniz artık her pazarda bulabileceğiniz fidelerini alıp saksılara dikebilirsiniz. Artık sivrisinekler için sağlam bir savunma sistemine sahipsiniz.

Fesleğenin içinde ne var?

Fesleğendeki önemli maddeler uçucu yağ ve bu yağda bulunan maddelerdir.

Pamukçuk için fesleğen gargarası

Beş su bardağı suyun içine yaklaşık yirmi tutam fesleğen yaprağı atıp takriben on dakika kaynatın. Soğuduktan sonra pamukçuk için iyi bir gargara elde etmiş olacaksınız.

Migren, anjin, öksürük ilacı fesleğen 

Bahsedilen bu rahatsızlıklardan herhangi birinden şikâyetçi iseniz pamukçuk için verdiğimiz tarifte olduğu gibi bir fesleğen çayı yapıp günde iki-üç çay bardağı içebilirsiniz. Tatlandırmak için her zaman olduğu gibi şeker yerine bal tavsiye ediyoruz. Mutlaka veya bal olmadığı için şeker kullanacaksanız tercihiniz esmer şeker olmalıdır.

Dolmalarınızı fesleğenle lezzetlendirin

Fesleğeni hem makarna soslarında kullanabilir hem de sebze dolmalarınızın içine bir miktar koyabilirsiniz. Eğer kurusunu kullanacaksanız iki avucunuzun içinde iyice ufalayarak kullanın. Fesleğen, yemeklerinizi alışkın olmadığınız bir tatla lezzetlendirecektir.