Başkent Ankara’nın tarihi konaklarıyla ünlü Beypazarı ilçesinde, eskiden misafirlere ikram edilmek için sonbaharda pişirilen ve özel kaplarda kış boyunca saklanabilen “Beypazarı Kurusu” ilçede gelişen turizmle birlikte adını Türkiye’ye duyurdu.

Tarihi İpek Yolu üzerindeki ilçede geçmiş yıllarda kadınların evlerindeki fırınlarda, asma yaprakları üzerinde pişirdikleri kurular, şimdi ilçede faaliyet gösteren 10 fırında üretilerek satışa sunuluyor.

Beypazarı Kurusu, buğday unu, süt, tereyağı, maya, tuz ve tarçın kullanılarak yapılıyor. Unun içine süt ve yağ, maya ve tarçın ilave edilerek, hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur daha sonra elle 4 santimetre kalınlığında rulolar haline getirilerek, baklava dilimi şeklinde kesilir. Kesilen kurular, geniş tepsilere dizilerek bir süre sıcak ortamda mayalanmaya bırakılır.
Kabaran hamurlar, fırına verilerek bir süre pişirilir. Pişirilmenin ardından fırından çıkarılan kurular soğuduktan sonra tekrar tepsilere konularak fırına verilir ve içinde nem kalmayıncaya kadar üç-dört düşük derece ısıda kurutulur.