Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), harekete geçti.  İki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti. Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarından çıktığı söylenen virüs, çiçek hastalığına benzer belirtiler gösteriyor. Genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığı belirtilen bir virüs olan maymun çiçeği insanları tedirgin etmeye davam ediyor.

MEMİŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Dünya genelinde endişe uyandıran ‘Maymun Çiçeği’ hakkında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Alarm durumu yok”  açıklamasında bulundu. COVID-19 virüsünün dünya genelinde artış göstermesinin ve maymun çiçeği salgının Afrika kıtasında yayılmasının ardından yaşanılan tedirginliğe cevap olarak Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama yapıldı. Son gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” diye konuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği virüsünün kökeni tam olarak bilinmiyor olsa da, genellikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarından çıktığı tahmin ediliyor. Adından da anlaşılacağı gibi, ilk olarak 1958'de bir araştırma için tutulan maymun kolonilerinde görülmesi sebebiyle bu ismi almıştır. Ancak son araştırmalarda bulunan bulgular , virüsün asıl kaynağının kemirgenler olabileceği de düşündürüyor. Hastalığın, genellikle maruz kaldıktan sonra 5 ila 21 gün içinde belirti gösterdiği alınan bilgiler arasında. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, döküntü gibi rahatsızlıklar bulunuyor.  Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşı, maymun çiçeği virüsüne karşı kısmı koruma saylayabildiği belirtilse de, tedavi için henüz tam olarak bir sonuca ulaşılmış değil. Şu an için ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar ile birlikte sıvı desteği de verildiği ifade ediliyor.