Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 101. Yıldönümünde Tuzlalılar, düzenlenen temsili törenle savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar.
Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 101. Yıldönümünde Tuzlalılar, düzenlenen temsili törenle savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar. Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği etkinliğe Tuzlalılar ve mübadil aileleri katıldı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Atatürk büstü önünde; çelenk bırakma, göç sırasında yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Denizcilik Fakültesi sınırları içindeki Tahaffuzhane(Karantina)’da, savaş ve göç yollarında yaşamını yitirenler için denize karanfiller bırakıldı.

Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği başkanı Nursen Temizel Olay Medya (www.olaygazetesi.net) Yazı İşleri Müdürü Hande Kocaman’a açıklama yaptı. 1300’lü yıllarda Osmanlı tarafından Selanik bölgesine götürülen Türklerin, 30 Ocak 1923’teki anlaşma sonrasında Türkiye’ye getirildiğini belirten Temizel, “Mübadele anlaşması din üzerinden yapılmıştır. Yani Yunanistan’daki Müslüman Türkler Türkiye’ye, Türkiye’deki Ortodoks Rumlar Yunanistan’a göçe tabi tutulmuştur.” dedi.

Mübadillerin yaşadıkları sıkıntılara değinen Temizel, “ ‘Hadi gidiyorsunuz.’ demişler kapıları açık kalmış, tencerede yemekleri kalmış. İnsanlar toprağını, evini bırakmışlar. En kötüsü 500 yıl, 7-8 kök atamız toprağın altında kalmış. Her şeyi unutabilirsiniz; ama toprağın altındaki atalarınızı unutamazsınız. Bunun özlemini çektiğimiz için anmalar düzenliyoruz.” diye konuştu.