olaygazetecilik @ hotmail.com

Konuşma Bozukluğu ve Korpus Kallozum
Değerli okurlarım, bu haftaki yazımız, dil ve konuşma bozuklukları üzerine Sas dinletilerinin nasıl çalıştığı hakkında bilgilendirme üzerine olacaktır.
Dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklar, okula gitmek istemeyebilirler. Çünkü okuma ve yazmayı öğrenmede çok zorluk çekerler. Buna bağlı olarak arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanırlar. Bu durumda çocuğun özgüveni, özsaygısı da bu durumlardan olumsuz etkilenebilir.
Konuşma bozukluğu, konuşma seslerinin, ritminin, akıcılığının veya dilin kullanımının normalden farklı olması durumunu ifade eder. Konuşma bozuklukları farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve beyin yapısı ile işlevi de bu bozukluklarda önemli bir rol oynar.
Korpus kallozum, beynin iki yarımküresini birbirine bağlayan bir yapıdır. Bu yapı, sağ ve sol beyin yarımküreleri arasında iletişimi sağlar. Bu nedenle konuşma eyleminde korpus kallozumun rolü oldukça fazladır.
Dil Yapısının Koordinasyonu: Dil yeteneği, genellikle her iki beyin yarımküresi arasında koordinasyon gerektiren karmaşık bir süreçtir. Korpus kallozum, dilin işlevselliğini sağlamak için iki yarımküre arasında dil bilgisi kuralları, kelime bilgisi ve cümle yapısı gibi dil bileşenlerinin aktarılmasını kolaylaştırır.
Motor Kontrol: Konuşma, kasların karmaşık bir şekilde koordinasyonu gerektirir. Korpus kallozum, konuşma motor kontrolünün iki yarımküre arasında uygun şekilde iletilmesine yardımcı olabilir. Örneğin, dilin ve dudakların hareketlerinin uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi gibi.
Ses Algısı ve İşleme: İşitme yoluyla alınan sesleri anlamak ve doğru bir şekilde yanıtlamak için iki yarımküre arasında bilgi aktarımı gerekir. Korpus kallozum, işitme yoluyla alınan ses bilgilerinin işlenmesi ve yorumlanmasında rol oynar. Korpus kallozumun bu işlevlerden herhangi birini tam olarak yerine getirmemesi, konuşma bozukluklarına yol açan faktörlerden biri olabilir.
Sas dinleti proğramları hazırlanmadan önce: Kulak baskınlığı testi, kelime ayırt edicilik testi, değerlendirme ve soru formu ölçekleri gibi 4 test uygulanarak kişiye özel oluşturulan bu testler sonucuna göre dinleti frekansları hazırlanır.
SAS Dinleti Programları; sesi kullanarak korpus kallozum yapısını çalıştırır ve iki beyin yarıküresi arası iletişimi güçlendirmeyi hedefler. Bu sayede, konuşma bozukluğuna yol açan problemlerin birçoğunda (artikülasyon, gecikmiş konuşma, kekemelik) gibi bireylerin pozitif gelişmeler sağlamasına katkıda bulunur.
Dil ve konuşma bozukluklarında %88 oranında gelişme kaydeden danışanlar vardır.
Tüm bahsedilen konular ve daha fazlası için Kocaeli Gebze’deki Sas yetkili uzmanından destek alabilirsiniz. Saygılarımla
Murat Yürükcü Sas yetkili uzmanı
https://www.dunyabeyingelisim.com.tr/
İletişim: 05396437347
Kaynaklar: sas-admin.sascentre.com