Yüksek Askeri Şura kararlarıyla birlikte TSK'da ilk kadın amiral dönemi de başladı. Daha önce ilk kadın savaş gemisi komutanı olarak görev yapan Kurmay Albay Gökçen Fırat, amiralliğe terfi etti. 

YAŞ kararlarıyla birlikte Deniz Komutanlığı'nda Kurmay Albay Gökçen Fırat, amiralliğe yükselerek bir ilke imza attı. Fırat, Türkiye'nin ilk kadın savaş gemisi komutanlığı görevini de başarıyla yürütmüştü. 

Tuğamiral Gökçen, yıllar önce verdiği bir röportajında, küçüklüğünden beri düşlediği işi yaptığını anlatmıştı. Üniforma aşkının her şeyin başlangıcı olduğunu anlatan Gökçen, askeri doktor olmayı istemiş bunu da GATA'da yapmayı planlamış. Üniversite sınavlarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandığı sırada Deniz Harp Okulu tanıtım broşürleri eline geçince, tercihini askerlikten yana kullandığını anlatmıştı. 

1994 yılında girdiği Tuzla Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan Gökçen, 5 yıl TCG Yavuz gemisinde görev yaptı. Yüzbaşı olarak Harp Akademisi'ne giren ilk kadın denizci subay oldu. Donanmada çeşitli görevlerde bulundu. Kurmay albaylığa yükselen Fırat, son YAŞ kararlarıyla beraber amiralliğe terfi ettirildi ve böylece bir ilke daha imza attı.