İstanbul Büyükşehir Belediyesi  yüzde 20’lik ilerleme kaydedilen Tuzla Sebze-Meyve Hali’nin yapımını durdurduğu ortaya çıktı. Dünyaya örnek bir model olarak tasarlanan ve İstanbul trafiğini yüzde 20 oranında azaltacak olan projede tek çivi dahi çakılmadı. Atıl bekleyen proje bölge halkını mağdur ederken yollarda da çökmeler meydana geldi.2017'de yapımına başlanan kompleksin güneş enerji sistemlerinin sayesinde tesisin tüketeceği elektriğin bir kısmının buradan temin edilmesi sağlanarak, ülke ekonomisi için katma değer oluşturacak şekilde projelendirildi.Dünyadaki gelişmiş hal tesislerinin incelenerek oluşturulan hal tasarım projesi, uluslararası standartlarda, altyapı ve hijyen sorunu olmayan, sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek, gelişmelere açık ve alan ihtiyacını karşılayabilecek, mal giriş ve çıkışlarının, yükleme, depolama ve satış gibi tüm hareketlerin en hızlı ve kontrollü yapılabilecek, mal indirme ve satış alanlarının farklı güzergahları kullanarak trafik oluşturmayacak şekilde tasarlandı.

450 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNE KURULACAKTI

Yaklaşık 450 dönüm arazi üzerine toplam olarak 320 bin metrekare inşaat alanı ile oluşturulacak olan tesiste 240 adet dükkan, 8 adet lojistik ve soğuk hava deposu, gıda kontrol binası, paketleme tesisleri, atık depolama alanları, kasa yıkama tesisi, sergi alanı, yeme içme yerleri, otel, açık ve kapalı otoparklar, itfaiye binası yer alacaktı.

2020'DE AÇILMASI BEKLENİYORDU

2019 yılına gelindiğinde çevre yolu bağlantılarının terasman çalışması devam ederken, C blok soğuk hava deposu ve J blok çöp aktarma ve kasa depolama binası fore kazık çalışması ile akaryakıt depolarının taşınacağı yerin inşasına da başlanıldı. 200 civarında işçinin çalıştığı inşaatın fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20 seviyesinde ulaştı. Müşteri giriş köprüsünün ise ayaklarının fore kazık işlemleri ise tamamlandı. B blok idari bina ve sosyal tesislerin temeli ve ikinci bodrum katı tamamlanırken, birinci bodrum kat kalıp beton işlemleri devam ediyordu. Yol çalışmaları için de imar planlarının onayı bekleniyordu. Kompleksin, 2020 yılının sonlarında hizmete sunulması ön görülüyordu.

BELEDİYE BAŞKANI DR. ŞADİ YAZICI "ÇOK ÖNEMLİ KISIMLARI AŞILDI AMA İBB PROJEYİ YARIM BIRAKTI"

Proje hakkında açıklama yapan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Hal projesi 2009'da konuşulmaya başlandı. Fakat orada 360 dönüm arazi içerisinde özel mülkiyet, maliye ve Tuzla Belediyesi'ne ait alanlar ve bu alan üzerinde patlayıcılar, hurda toplanma alanları, toptancılardan oluşan işgalciler vardı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi bu işgali sonlandırmakla ve mülkiyet sorunlarını gidermekle yıllarca uğraştı. 2014 seçimlerinden sonra mülkiyet sorunu çözüldükten sonra artık projelendirmesi yapıldı. 2019 seçimleriyle birlikte devam etmesi gerekiyordu. Ama şu anda o kadar çok mülkiyet meselesiyle uğraşılmış o kadar çok planlarıyla uğraşılmış. En sonunda projelendirilip ihaleye çıkılmış, ihalesi edilmiş artık çok zor kısımları, çok önemli kısımları aşılmış sadece yapılması kaldı. Ama herhangi bir ilerleme yoktur. İBB'nin 2022 yılı yatırım programında da bu projenin devamını içine alan bir yatırım planlarının olmadığını da gördük. İBB'nin bize de danıştığı, istişarede bulunduğu da yoktur" dedi.