Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tuzla İlçe Başkanlığı “belediyelerin birikmiş SGK borçlarını tahsiline yönelik yaptırımlarına karşı” Tuzla Belediyesi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Halkın Belediyelerini Savunuyoruz” pankartı açan ilçe yönetimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesin” sözlerini eleştirdi.
Tuzla Belediyesi önünde basın açıklaması düzenleyen CHP Tuzla İlçe Başkanı Hasan Ulvi Zengin “en borçlu beş belediyenin 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından AKP’den CHP’ye geçen belediyeler olduğunu söyledi, “Şimdi kendi ödemedikleri parayı bizden kesmeye kalkıyorlar. Bu sayede çöpler toplanamasın istiyorlar. İstiyor ki toplu taşıma aksasın” dedi.

Belediyelerin birikmiş SGK borçlarını tahsiline yönelik yaptırımlarına karşı, “Belediyelerimizin yanında olacağız” diyen CHP’li Zengin, en borçlu 5 belediyenin yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçtiğinin altını çizdi. Süreci ‘Mali Darbe’ girişim olarak niteleyen CHP’li Zengin,
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatla halkın seçimle kendi iradesi ile seçtiklerine, seçildiği yerleşim yerinde yaşayanlara hizmet edemez hale getirmeye dönük mali darbe sürecini başlatmıştır” yorumunda bulundu.

CHP Tuzla İlçe Başkanı Zengin sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

24 Temmuz 2024 tarihinde AKP Grup toplantısında AKP Genel başkanı yaptığı konuşmasında “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız tahsiline kaynağında başlayacaktır.” cümlesi ile verdiği talimatla halkın seçimle kendi iradesi ile seçtiklerine, seçildiği yerleşim yerinde yaşayanlara hizmet edemez hale getirmeye dönük mali darbe sürecini başlatmıştır.

Aslında bu kendisine oy vermeyen halkı cezalandırma konusunda AKP’nin ilk deneyimi değildir. Hatırlayınız 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonucu önemli büyükşehirleri kaybeden AKP Genel başkanı Erdoğan 2 Nisan 2019 da panik halindeki fanatik taraftarlarına Belediye meclis üyelerini kastederek, “Çoğunluk bizde, şu anda hala her şey devam ediyor. Öyle de olsa bunlar neye dönmüş oluyor biliyor musunuz? Bunlar Topal Ördek” diyerek aslında seçilmiş belediye başkanlarını çalıştırmayacağını ima etmiştir.

Ama o topal ördek misali çalıştırmayız dediği Cumhuriyet Halk Partili belediyeler öyle bir çalıştı ki 31 Mart 2024 seçimlerinde bu sefer daha büyük bir farkla AKP’nin elindeki daha çok sayıdaki belediyeyi kazandı. 2019 yerel seçim sonuçları ve topal ördek mevzusundan ders almamış olacaklar ki şimdi de 31 Mart 2024 seçim sonuçlarını kabullenmeyip kendi partisine oy vermeyen halkı, emeklileri bahane ederek mali darbe ile cezalandırmaya çalışıyor.

Emeklileri içine düşürdükleri ekonomik darboğazdan nefes alamaz hale gelmelerinin, çalışanların yoksulluk sınırının altında aldıkları ücretlerle geçinmek için temel ihtiyaçlarından kıstıkları bu durumdan 22 yıldır iktidarda olup ülkeyi yöneten AKP iktidarı sorumludur.

Sorunun kaynağı olarak CHP’li halkın belediyelerinin SGK ya olan birikmiş borçlarını gösteren AKP’nin ^’Mali Darbe’ yasasına karşı Halkın belediyelerinin yanında yer alacağımızı, halkın belediyelerini savunacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. Bu ‘Mali Darbe’ yasası ile asıl amaçlanan, el değiştiren CHP’nin kazandığı belediyelerin kaynaklarını kurutarak, borçlarını icra yoluyla ödemeye zorlayarak vatandaşın kent lokantalarına, halk ekmeğe, halk süte, metro-tünel-ulaşım vb. alt yapı hizmetlerine, maaş ödeme sıkıntısına düşmesini sağlayıp işten işçi çıkartmak zorunda bırakıp temizlik ve benzer hizmetlere ulaşmasını engellemektir.

Bu kendi insanına kötülüktür, acizliktir. Sandıkta yenemediğini kanunu kullanarak vatandaşı içine düşeceği en kötü durumda tercihinden dolayı da cezalandırmaktır.

Sayıştay’ın 2017-2020-2021-2022 yıllarında hazırladığı raporlarla çoğunluğu iktidarın elinde olan belediyelerin borçlarının SGK için ciddi risk olmaya başladığı uyarısına kulak tıkayan AKP iktidarı; ne zaman belediyeler CHP’nin eline geçti birden hatırlamaya başlamıştır. Bu borcun bu kadar birikmesine belediyeler kendi yönetiminde iken seyirci kalan AKP iktidarı borcu tahsil etmeyerek büyütmüş belediyeleri kaybedince de, vatandaşı belediyenin tüm hizmetlerinden mahrum bırakmanın yöntemi olarak hatırlamıştır. Bu borcun asıl nedeni bizzat AKP iktidarının ta kendisidir. Halkımız bunun bilincinde olup dün olduğu gibi bu günde rant değil hizmet üreten halkın belediyelerinin yanında olacaktır.

2023 yılı sonu itibariyle SGK’nın hesaplarında toplam alacağı 710 milyar TL, 2024 Ağustos’unda bu rakam tahmini 850 milyar TL’dir. Bu toplam rakam içerisinde SGK’nın belediyelerden alacağı 96 milyar TL’dir. Yani bu da toplam borcun yüzde 12-13 ne tekabül etmektedir. SGK’nın alacağının stokunun sorunlarından biri belediye değil asıl sorun borcun geri kalanının yani yüzde 87-88’nin kime ait olduğudur. İktidar gerçekten bu SGK alacakları sorununu halletmek istiyorsa öncelikle bu borcun yüzde 88’nin kime ait olduğunu açıklamalı tahsilâta da buradan başlamalıdır. Bizler bir mali kıskaca dönüştürülen bu vatandaşı cezalandırma yöntemini her yerde teşhir edeceğiz. Ve belediyelerimizin yanında olacağız. Gerekirse AKP’nin borç batağına düşürdüğü belediyeleri büyük dayanışma örneği göstererek halkımızla kenetlenerek ve birleşerek biz kurtaracağız ama asla boyun eğmeyeceğiz.