Türk mutfağının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhana çorbası ülkemizin dört bir yanında her yılın ağustos ayında başlayıp eylül ayının sonlarına kadar süren bir süreçte hazırlanıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve yörelere göre farklı malzemelerden, farklı şekillerde yapılan; hazırlanma süreci hayli uzun ve zahmetli olan tarhanalar tamamen el emeği ile yapılıyor.

Hastalıklara karşı şifa deposu bir lezzet olarak bilinen tarhana çorbası, tartışmasız olarak kış aylarında sıkça tüketilen çorbalar arasında yer alıyor.

Malzemesi hazırlandıktan sonra güneş gören alanlara serilip kuruması beklenen tarhanalar, kuruduktan sonra yörelere göre (bazen toz halde, bazen de parça halinde) bez torbalar içerisinde koruma altına alınıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde çorba yapılarak tüketilen geleneksel lezzet, çoğu yöre insanı için vazgeçilmez olarak biliniyor. Anadolu'nun birçok bölgesinde olduğu gibi Aydınlılar da tarhanayı kendisi yapıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar, tarhanayı satın almak yerine kendileri yapmayı tercih ediyor.

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden tarhana çorbası; Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya’da, her şehrin mutfağında kendisine yer bulmaktadır.

Hasta olunca ilk akla gelen ‘ Tarhana’ nasıl yapılır?

4 yemek kaşığı toz tarhana

1 yemek kaşığı kuru nane

7 su bardağı su

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz

1diş sarımsak (ezilmiş)

-Toz tarhanayı geniş bir karıştırma kâsesine alın. Üzerine toz nane ve oda sıcaklığındaki 2 bardak suyu ekleyerek bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tarhana yumuşayana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.

-Bu sırada geniş bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını ekleyip, orta ateşte eritmeye başlayın. Ezilmiş sarımsak ve salçayı ekleyerek kavurmaya başlayın.

- Yumuşayan tarhana karışımını ekleyin ve karıştırın.

- Kalan 5 su bardağı suyu tencereye ekleyin. Ara ara karıştırarak koyulaşana dek pişirin.

- Kaynayan çorbayı bekletmeden sıcak olarak servis edin. Pişirdikçe koyulaşan bir çorba olduğu için daha sonra tüketecekse üzerine su ilave edilmesi gerekir.