Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği iş birliğiyle bu yıl 10’uncusu düzenlenen  Şakayık Şenliği birbirinden güzel etkinliklerle sahne oldu.

Türkiye’de yetişen önemli endemik bitkiler arasında yer alan Şakayık, Anadolu yakasında sadece Şile Hasanlı-Sarıkavak Köyü’nde yetişiyor.

Senede sadece 20 gün çiçek açan ve güzelliği dillere destan olan Şakayık, Şile Belediyesi tarafından bu yıl 10’nuncusu düzenlenen olan şenlik ile İstanbulluları buluşturdu. Çiçeğin tanıtımı ve Şile’nin kültürel değerlerinin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenliklerde birbirinden güzel etkinliklerle vatandaşlar eğlendiler.

Şile’nin kültürel ve tarihi değerlerini korumak ve yaşatmak için çalıştıklarını belirten Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Şakayık bahçelerine sahip çıkarak, turizme katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Şakayık şenliğinde Yöresel börek tadım yarışması, Kemanın Efendisi Suat Erdem'in konseri ve doğa yürüyüşü şenliğe renk kattı.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ

Şakayık, tam da adı gibi şakayıkgiller familyasının üyesi olan bir bitki...  Kuzey Amerika, Güney Avrupa ve Asya'da kendine bolca yetişme imkânı olan bu güzel bitki, çoğunlukla pembe, beyaz ve sarı tonlarındaki çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ekiminin yapıldığı sene çoğunlukla çiçek vermemesiyle bilindiğinden onun çiçeklenmesini beklemek biraz sabır işi oluyor.

Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılabilen şakayık, dayanıklı bir bitki olmasıyla tanınmaktadır. Halk arasında  “ayı gülü” olarak bilinmektedir. İstanbul’da nadir olarak görülen bu nadide çiçeğin özellikle yabani olanları Şile’ de Sarıkavak köyünde görülmektedir. Nisan ayından haziran ayına dek geçen süre boyunca şakayıklar çiçeklerini açıyor. Katmerli çiçekleri sayesinde çok şık ve sevimli duran bu çiçekler süs bitkisi olarak en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Bulundukları yerlerde koruma altında olan şakayıkları koparmanın idari para cezası da bulunmaktadır.