30 Ocak 1923 tarihinde Türk ve Yunan hükümetleri arasında
Mübadelenin 99’uncu yıldönümünde Tuzla'da tören düzenlendi
Türkiye'deki Rum-Ortodoks, Yunanistan'daki Türk-Müslüman azınlıkların zorunlu göçünü başlatan Mübadele sözleşmesi imzalanmıştı. Tuzla Rumeliler Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde, Tuzla sahil tören alanında göç yollarında ve savaşlarda yaşamını yitirenlerin anısına Tuzla Rumeliler Derneği Başkanı Mustafa Sezer tarafından Atatürk anıtına çelenk koyuldu ve bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, istiklal marşı okundu. Törene Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Özcan, meclis üyesi İbrahim Nazmi İş, siyasi parti temsilcileri ve STK başkanları,gaziler ve Tuzlalılar katıldı.

TAHAFFUZHANE ZİYARET EDİLDİ

Dernek üyeleri tören sonrası Osmanlı döneminde "Tahaffuzhane" adı verilen İTÜ Denizcilik Fakültesinin de içinde yer alan karantina merkezlerinin en bilinenlerinden Tuzla Tahaffuzhanesini ziyaret ettiler. Denize sarı karanfiller bırakan dernek üyeleri mübadele yollarında hayatlarını kaybedenleri andılar.

GAZETECİ İSKENDER ÖZSOY’A TEŞEKKÜR PLAKETİ

Tuzla Rumeliler Derneği Başkanı Mustafa Sezer tarafından “mübadele” ile ilgili kitapları, röportajları ve yazıları ile tanınan Gazeteci-Yazar İskender Özsoy’a teşekkür plaketi takdim edildi.

MİMAR HALE İŞ ORTAK BİLDİRİYİ OKUDU

Müze ziyareti sonrası dernek binasında pilav, zerde ve ayran ikramında bulunulurken Mimar Hale iş Lozan Mübadilleri Vakfı ve derneklerinin ortak bildirisini okudu. Vize engeli ve maddi olanaksızlıklar yüzünden birinci kuşak mübadillerin memleket hasreti ile yaşamlarını yitirdiklerine dikkat çekilen bildiride, Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'nden insancıl talebin takipçisi olması istendi.