Çayırova ve Dilovası'nın, Darıca ile birlikte İlçe olmasını sağlayan , Gebze'nin Şile'yi içine alan bir İl olması için mecliste ve sonrasında 30 yıldır savunan Eyüp Ayar ın 10 Haziran 2003 te mecliste yaptığı konuşma tutanaklarını yayınlıyoruz.

İŞTE O MECLİS TUTANAKLARI:

Değerli arkadaşlarım, şimdi, Gebze'de, 13 tane organize sanayi bölgesi var, organize olmayan 400'ün üzerinde fabrika var ve Gebze, Türkiye'yi, genel bütçeye yapmış olduğu katmadeğerle beraber, besleyen bir ilçedir. Gebze'de, 8 000 dönüm arazi üzerine kurulmuş TÜBİTAK var. Gebze'de, bir üniversite var, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü; 5 000 dönüm arazi üzerine kurulmuş. Gebze'de, KOSGEB var, TÜSIDE var, tohum sertifikasyonu var. Gebze'de, teknoloji parkları var. Bunun yanında da, bugün Gebze il olursa, il defterdarlığı olacak şekilde daha önce yapılmış vergi dairesi var, adliye sarayı var, il emniyet sarayı olacak büyüklükte emniyet binası var, il milli eğitim müdürlüğü olacak şekilde büyük bir milli eğitim müdürlük binası var, seneye bitecek olan 500 yataklı devlet hastanesi var. Gebze'nin limanları var, gümrüğü var. Hâsılı, buradan şunu söylemek istiyorum: Gebze vilayet olursa, bize sadece bir vali ve bir de tabela lazım; yani, Gebze'nin altyapısı tamam.

VAHDET SINAN YERLİKAYA (Tunceli) - Kanun teklifini biz verdik....

EYÜP AYAR (Devamla) - Demek ki, o zaman da bir baraj sorunu vardı herhalde CHP'nin... ATILA EMEK (Antalya) - Ayıp!..

ISMET ATALAY (Istanbul)- Hikâye anlatma.

EYÜP AYAR (Devamla) - Sağdır, hayattadır, sorabilirsiniz. Beni iyice tanırsanız, ben yalan konuşmam kesinlikle; tanıyanlar bilir bunu. (CHP sıralarından gürültüler)

VAHDET SİNAN YERLİKAYA (Tunceli) - Ayıp ya!..

ATILA EMEK (Antalya) - Kendi liderine hesap sor git de!

NAIL KAMACI (Antalya) - Ayıptır ya!...

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen... (CHP sıralarından gürültüler)

MUSTAFA ÖZYÜREK (Mersin) - Burada, kürsüde, dedikodular anlatılmaz. BAŞKAN-Sayın milletvekilleri...

Sayın hatip, siz, Genel Kurula hitap edin.

Buyurun.

EYÜP AYAR (Devamla) - Sayın arkadaşlar, bir durumun tespitini yapıyoruz. Gebze'nin il olma mücadelesini anlatmaya çalışıyorum.

FERIT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Git Demirel'e sor, Nahit Menteşe'ye sor, yalan söyleyen liderlere sor.

EYÜP AYAR (Devamla) - Bakın, Sayın Demirel değil, bütün liderler Gebze'ye geldi ve "Gebze il olacak" diye söz verdiler; ama, bakın, bugün, Gebze, hâlâ il yapılmamıştır. (CHP sıralarından gürültüler)

MUSTAFA ÖZYÜREK (Mersin) - Şimdi yapacak mısınız?1

EYÜP AYAR (Devamla) - 1999 yılında, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt şahittir -o da sizin aranızda- o zaman, Gebze İlçe Başkanıydı. İlçe başkanları olarak onunla hep beraber Gebze'nin il olması umuduyla geldik, grubu olan bütün parti liderlerini dolaştık; ama, Gebze, yine, il olmadı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)


FARUK ÇELİK (Bursa) - Sayın Başkanım, bu konuyla ilgili olarak bir iki kelime de ben söylemek istiyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN-Sayın Çelik, bu işin sonu gelmez; ama, size de söz veriyorum. Ümit ederim ki, yeni bir sataşmaya meydan vermeyiz.

Buyurun.

FARUK ÇELİK (Bursa)- Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, hepinize saygılar sunuyorum.

Gebze İlçemizin il olmasıyla ilgili konuşan değerli arkadaşlarımızın görüşlerini burada dinledik. Arkadaşlarımız, geçmişe dönük bir değerlendirmeyi sataşma olarak değerlendirdiler. Tabii ki, bugünün Parlamentosunu oluşturan değerli milletvekili arkadaşlarımızın, o tarihlerde yaşanan olayları çok teferruatlı bir şekilde bilmeleri ve olup bitenlerle ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmaları şu anda mümkün değildir. O yönüyle de, konunun, ne muhalefeti ne iktidarı çok ilgilendirdiği kanaatinde de değilim; ama, bugün bu konuya nasıl baktığımız çok daha önemlidir.

Doğrusu, seçimlerden önce, bizim, Gebzelilere selam vermek için veya bu konuda gündeme gelen ilkelerle ilgili, il olmalarıyla ilgili veya ilçe olmalarıyla ilgili seçmene selam verme gibi bir duruşumuz, bir davranışımız, bir ifademiz olmadı, bugün de olmayacağını ifade ediyorum. Kaldı ki, halka, biz, 3 Kasım seçimlerinden önce şunu söyledik: "Milleti gerçekten sıkıntıya sokan, toplumu rahatsız eden siyaset etme anlayışından artık vazgeçmeliyiz" dedik. Vazgeçtiğimizi ifade ederek de bu oyları aldık geldik ve bu Parlamentoyu oluşturduk.

Meydanlarda ve Gebze meydanında, Genel Başkanımız, Gebze'yi il yapmayacağımızı ifade etti. Ne zaman; seçimlerden önce. Bugün de Parlamentodayız, objektif kriterler ortaya konulmadığı sürece, Türkiye'de, politik amaçlı, beldelerin ilçe, ilçelerin il yapılması anlayışına seçimlerden önce karşıydık, bugün de karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama, bununla ilgili objektif kriterler tabil ki konulacak. Bir politika malzemesi değil, ama, Türkiye için ihtiyaç ise, ilçeler il yapılır zamanı gelince, vakti gelince; kaldı ki, Gebze, bu objektif kriterlere en çok uygun olan, yani, altyapısı il olmaya çok müsait olan ilçelerimizin başındadır. Ama, bununla ilgili değerlendirmenin önümüzdeki yıllarda olmasının çok daha doğru olacağını ifade ediyorum.

Hepinize saygılar sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN- Teşekkür ederim Sayın Çelik.

BAŞKAN- Görüşmeler tamamlanmıştır. Onergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler....

ISMET ATALAY (Istanbul)- Kimin engel olduğu belli oluyor!.. Kim engel oluyor?!.

BAŞKAN- Kabul etmeyenler... Kabul edilmemiştir.

ISMET ATALAY (Istanbul)- Kimin engel olduğu belli oldu!...
BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum. Lütfen, sözlerinizi tamamlayın.

EYÜP AYAR (Devamla) - Değerli arkadaşlarım, bakın, Gebze niye il olmalı: Gebze'de bugün, 100 000'in üzerinde öğrenci var, 120'nin üzerinde okul var, ama, Gebze'de 1 200 derslik açığı var, 700 öğretmen açığı var. Gebze'de 350 000 SSK'lı var, SSK'dan hizmet alıyor, günde 8 000 kişi hastaneye gidiyor, bunlardan 1 500'ü ancak muayene olabiliyor. Bakın, Gebze bir sanayi şehri. Gebze'deki sanayiciler birçok işleri için İzmit'e gidiyor, muhtasarını Gebze'ye veriyor, merkezi İstanbul'da, Katma Değer Vergisini ve birçok vergisini oraya ödüyor. Gebze il olduğu zaman, sanayi de, böylece, bir arada bütünleşmiş olacaktır. Aynı zamanda, Gebze'ye, gerçekten, fakir fukara, iş bulmak umuduyla garip insanlar gelmektedir. Biz, il olmayı, Gebze'ye hizmet için, Gebze'ye daha rahat hizmet getirebilmek için istiyoruz. Il gündeme geldiği zaman Türkiye'nin ayağa kalktığını da biliyoruz. 100'ün üzerinde ilçe il olmak istiyor. Türkiye'nin ekonomik durumunu da biliyoruz; ama, eğer, bu işlerin kriterleri olacaksa; yani, il olmayla ilgili nüfus, güvenlik, altyapı gibi kriterler baz alınacaksa, bugün, ben iddia ediyorum ki, Gebze'yi atlayarak Türkiye'de hiçbir ilçeyi il yapamayız.

BAŞKAN-Sayın Ayar, lütfen toparlayın.

EYÜP AYAR (Devamla) - Onun için, ben de Gebze'nin il olması için hepinizden destek istiyorum ve şimdiden hepinize teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)