Uluslararası afet yardımlaşmasında iletişim ve koordinasyonu kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen İBB Afette Rehberlik ve Tercümanlık Projesi'nin ilk aşamasını kapsayan eğitim programı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları arasından talepte bulunan gönüllülerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Projeye gönüllü olarak başvuru yapan ve eğitimlere katılan İBB çalışanlarına, afet koşullarında rehberlik ve tercümanlık yaparken ihtiyaç duyabilecekleri temel bilgileri kapsayan eğitimler verildi.

Eğitim programı, Prof. Dr. Şerif Barış tarafından İBB Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) verilen "Afet Farkındalık" eğitimi ile başladı. Ardından katılımcılar, İBB İtfaiye Dairesi Başkanlığı Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü’nde "Temel İlk Yardım Eğitimi" aldılar. Son olarak katılımcılara Avrupa Yakası İtfaiye Şube Müdürlüğü tarafından "Yangın Güvenliği ve Hafif Arama Kurtarma Eğitimi" verildi. Proje kapsamında ilerleyen aşamalarda afet koşullarında tercümanlığa dönük spesifik eğitim içerikleri verilmesi de hedefleniyor.

İBB çalışanlarına, afet durumlarında rehberlik ve tercümanlık esnasında gerekli olabilecek temel bazı konu bilgilerini içeren bu eğitimlerin sonunda, uygulanan anketlerde yüksek derecede olumlu geri bildirimler alındı. Katılımcıların eğitimlerin iyileştirilmesi ve davamı konusunda dile getirdiği değerli görüşler, projenin ilerleyen dönemlerinde geliştirilecek içerikleri için önemli bir katkı sağlayacak.

Projenin devamında daha geniş bir etki alanı oluşturulması ve daha fazla kişiye afet ortamında çalışmak konusunda farklı yetkinliklerin kazandırılması hedefleniyor.

İBB AFETTE GÖNÜLLÜ REHBERLİK VE TERCÜMANLIK PROJESİ HAKKINDA:

Proje, İstanbul'da meydana gelebilecek bir doğal afet durumunda; uluslararası yardım kuruluşlarına, afet bölgesine yardıma gelen yabancı ekiplere ve afet bölgelerinde yaşayan yabancı uyruklu kişilere gönüllü rehberlik ve tercümanlık desteği sağlamayı amaçlıyor.

Proje kapsamında verilecek eğitimi tamamlayacak olan İBB gönüllülerinin, afet durumunda afet bölgesine gelen yabancı afet müdahale ekiplerine rehberlik ve tercümanlık desteği veren diğer kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm ve koordinasyon içinde görev almaları amaçlanıyor. Bu destek sayesinde, yabancı afet müdahale ekiplerinin yerel halkla iletişim kurmaları kolaylaşacak, dil bariyeri aşılarak müdahale süreci hızlandırılacaktır.

Ayrıca İBB gönüllülerinin, İstanbul’da ikamet eden yabancı uyruklu kişilerle iletişim ve koordinasyonun sağlanması için tahliyeden sorumlu kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yerel afet müdahale ekiplerine yabancı dilde tercümanlık desteği vermeleri de hedefleniyor.

Maraş depreminden edinilen tecrübeler doğrultusunda, afet anında uluslararası iş birliği ve koordinasyonu güçlendirmeyi ve aynı zamanda yerel düzeyde afet müdahale kapasitesini büyükşehir belediyesi düzeyinde artırmayı hedefleyen bu proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi personelleri tarafından mevcut olumlu örnekler esas alınarak geliştirildi ve İBB Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı/Dış İlişkiler Müdürlüğü tarafından hayata geçiriliyor.